sunnuntai 4. huhtikuuta 2010

2. pääsiäsipäivän tervehdys




Hyvää toista pääsiäispäivän aamua, lukijani! Aloitin päiväni valmistamalla Kieku, omegaOptima, vapaiden kanojen munista currymunia (curried eggs). Vanha bravuurini. Keitin munia 10 minuuttia, jäähdytin ja kuorin. Halkaisin kahtia, otin keltuaisen pois. Sekoitin keltuaiset, currya maun mukaan ja kevytmajoneesia. Täytin munanpuolikkaat keltuais-currytahnalla. Vähän vaikkapa mintunlehtiä koristeeksi. Jotain punaista esimerkiksi paparikajauhetta pintaan. Kaunis esillepano!


Sitten kanoista. Minulla on lapsuudenmuistoja kanoista, sillä isoäitini piti voimiensa päivinä isoa kanalaa. Kyllä lapsuudessa leghornit - valkoinen kanarotu - kävivät tutuiksi. Kasvoin kananmunien ympäröimänä, tosin vain lomien aikaaan, sillä kaikki kesät vietin mummolassa. Jouduimme veljeni kanssa niitä puhdistamaan myyntiä varten. Santapaperia kului. Ei siellä säästelty kananmunia ruoan valmistuksessa eikä leivonnassa. Hulvattomasti niitä kului. Tietysti kotikäytössä olivat vähän pinnasta vioittuneet munat. Mikä tärkeintä, mummoni kanoilla oli tilaa kanalassa ja suuri piha käyskennellä ja kupsuttaa. Sitä paitsi isosäni oli mylläri, joten jyviäkin riitti.
No, tänään kotiovelleni ilmestyi Esmeraldan vähän rusehtava muna. Luomua. Esmeralda, mikä sadunhohtoinen nimi, maatiaiskana, kiinnostava nilkkoihin asti ulottuva höyhenpeite kuin pussihousut, totesin.




Entäpä helmikanat? Kauniita pilkullisia olentoja. Näin niitä Serengetin safarilla. Ihastuin niihin. Siellä seeprojen jaloissa käyskentelivät, parvina. Oiva Toikankin valikoimasta löytyy helmikana.


Kodissani on strutsinmuna (vasemmalla oleva kuva), jonka etelä-afrikkalainen ystäväni on tuonut Kapkaupungista. Olemme siitä yhdessä valmistaneet munakkaan. Nyt se kuuluu sisutukseeni alabasterijalustalla.


Sitten pieni kuriositeetti. Oeufs en cocotte! Valmistan niitä kuvassa näkyvissä kukin koristelluissa posliinisissa kipoissa, jotka sain Englannista lahjana. Kipot ovat kuninkaallista Worcester-posliinia - uunista pöytään kestävää laatua. Ja miten valmistan kananmunat? Kierrän metallisen kannen auki, rikon raa'an kananmunan kippoon, kierrän metalliset kannet kiinni ja laitan kipot kiehuvaan veteen. Pidän niitä vedessä noin viisitoista minuuttia. Samaan aikaan pilkon jotain hyvää kinkkua pieniksi kuutioiksi. Joskus käristän Amerikan pekonia. Ja sitten kinkkukuutiot sekaan. Vähän pippuria lisäksi. Tällä tavoin voi muunnella aamiaisteemaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti