Tänään lipstikasta (Levisticum officinale). Virallinen nimi on liperi, rohtoliperi tai englannin kielessä lovage. Ajattele, englanninkielinen nimi tulee sanasta love! Mikähän vaikutus lipstikalla onkaan?
Olen kauan sitten istuttanut lipstikkapensaan maalle. Se on kaunis pensas, ehkä metrin korkuinen. Vähän aikaa sitten istutin toisenkin pensaan vanhojen perinneruusujen väliin. Muuten, ruusut ovat Poppius (punavartinen) ja Staffa (korkea pensas, pienet kerrotut, punertavat kukat, jotka vaalenevat auetessaan). Ehdottomat lempparini. Juhannusruusun perhettä. No, takaisin liperiin! Lipstikan kuivattuja lehtiä olen käyttänyt lähinnä keittoja maustamaan. Joskus ohikulkiessani otan pensaasta tuoreen lehden suuhuni. Maku on voimakas ja väkevä. Käytän niitä joskus myös kukka-asetelmissa, koska lehdet ovat kauniin vihreät ja vahvat.
Toin muutaman lipstikanvarren tullessani maalta kotiin, koska päätin tehdä lipstikkakeittoa seuraavaa ohjetta enemmän tai vähemmän orjallisesti noudattaen:
Lipstikkakeitto:
Tarvitset: ison sipulin, hyvää öljyä, kaksi perunaa, kaksi desilitraa lipstikkasilppua, kasvislientä, vehnäjauhoja ja kermaa. Tietysti mausteita.
Ohjeet: kuori ja pilko iso sipuli. Freesaa sipulisilppu kevyesti öljyssä. Kuori ja raasta kaksi perunaa sekaan. Älä anna palaa! Kuumenna litra kasvislientä ja lisää sipuliperunaseos siihen. Silppua kaksi desilitraa lipstikkaa ja lisää kasvikset nesteeseen. Sekoita kaksi ruokalusikallista vehnäjauhoja kahteen desilitraan kermaa. Vatkaa vehnäjauhokermaseos keittoon. Olethan tarkka tässä kohtaa, ettei jää paakkuja! Sekoita hyvin ja rauhallisesti. Tarkista maku. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Anna kiehua miedolla lämmöllä 45 minuuttia. Lisää pinnalle tuoretta lipsitikkasilppua. Keitä ja lisää mausteita, jos on tarpeen.
Tarjoilu: tarjoa keitto tuoreen leivän kanssa.
Minä paahdoin hapanleipäviipaleet. Olivat hyviä ja rapeita.
Kokeilepa!
Ja vielä tämä lipstikasta. Sikke Sumaria. Unohda lihaliemi. Kuivata lipstikkaa. Hienonna kuivatut lipstikat ja lisää merisuolaa. Vaikkapa suhteessa puolet lipstikkasilppua ja puolet merisuolaa. Säädä reseptiä makusi mukaan jatkossa. Käy esimerkiksi tomaattiviipaleiden päälle tai ruoanvalmistukseen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti